torek, 6. februar 2007

SPET SE BOSTA SLIŠALA SMEH IN APLAVZ


Pekre in Limbuš sta dva legendarna kraja iz okolice Maribora, zgodba o nastanku Pekrske gorce je ena prvih legend v zvezi z Mariborom, Limbuš pa s svojo cerkvijo sv. Jakoba in šolo ter pomembnimi zgodovinskimi stavbami izpričuje SVOJ zgodovinski pomen. V Limbušu je na primer Tscheligijev mlin, na Gorci, ki ji pravijo tudi slovenska Kalvarija, pa Tscheligijeva grobnica ... V bližnji preteklosti sta oba kraja slovela po močni ljubiteljski kulturni dejavnosti, ki pa je v modernih časih nekako zamrla. Ponovna ustanovitev kulturnega društva je zato izrednega pomena, četudi seveda v Limbušu deluje pevski zbor že nekaj časa in se s kulturno dejavnostjo delno ukvarja tudi turistično društvo. Velika zasluga vodstva krajevne skupnosti Pekre pa je, da je znalo najti pot do proračuna občine Maribor in je obnovilo in opremilo Dom kulture. Ob pevskem zboru je tako sedaj zaživela tudi dramska sekcija. Spet skupina entuziastov in ljubiteljev, ki vadi večer za večerom kakor nekdaj v časih limbuškega ravnatelja Škilana.
In prav kmalu se bo predstavila s prvo premiero. Upamo, da bodo krajani zaznali to dejavnost, jo podprli, ji namenili pozornost, ki jo zasluži, kajti marsikje ljubiteljem raje mečejo polena pod noge. Upajmo, da tokrat ne bo tako in bodo krajani strnili svoje moči ter podprli svoje kulturno društvo in njegove člane v njihovih prizadevanjih za živahnejši utrip Peker in Limbuša.


Spoštovani krajani Peker in Limbuša, že skoraj štiri desetletja je minilo, kar je ugasnila ljubiteljska gledališka dejavnost, ki je bila v okviru DPD Svoboda ena najbolj dejavnih v mariborskem okolju. Zato smo toliko bolj veseli, da igralci dramske sekcije Kulturnega društva Pekre - Limbuš pripravljajo svojo prvo gledališko predstavo. Tri mesece napornega učenja, trdega dela in odrekanja je za njimi. Prva uprizoritev, s katero bodo vaši sokrajani nastopili pred vami, bo komedija, in sicer "Čaj za dve" Toneta Partljiča, ki ni le popularen mariborski, ampak vseslovenski komediograf. Toneta odslej v Pekrah ne videvamo le na jutranjih sprehodih s štirinožnim prijateljem Miškom in med nakupovanjem v naši trgovini, ampak tudi v večernih urah, ko hiti k svojim Pekrčanom in Limbušanom, ki ga čakajo na odru.

Zelo kmalu se bo v vašem kulturnem domu spet slišala igrana slovenska beseda, ne le gostujočih skupin, ampak govorica vaših sokrajanov. Spet se bosta slišala iz dvorane smeh in aplavz.
Kraji, ki želijo imeti svoj obraz, morajo imeti tudi svojo kuturno ustvarjanje.

Ni komentarjev :